Razno, Zanimljivo
SIMBOL "OM" NA KRAVI
 
 
 
Om se smatra jednim od najsvetijih simbola hindusa. Om je najmanja mantru u hinduizmu. Om nije samo zvuk ili vibracija.

To nije samo simbol. To je ceo kosmos, šta god možemo videti, dodirnuti, čuti i osetiti. Štaviše, to je sve što je u našoj percepciji i sve što je izvan naše percepcije. To je srž našeg postojanja.
Om je misteriozna kosmička energija koja je podloga svih stvari i svih bića u čitavom univerzumu.

To je večna pesma Božanskog.
Ona je neprekidno odjekuje u tišini na pozadini svega što postoji. Kao sto se u hrišćanstvo slika boga pojavljuje na raznim mestima, bilo kao privid, silueta ili obličje.

Tako se i u hinduizmo jako veliki utisak na vernike ostavljaju slični događaji. Krava je sveta životinja kod hinduista, pa nije čudo da je vrlo brzo primećen znak om na šarama jenr krave. Krava je odmah postala simbol božanskog predskazanja.Šta još može da se kaže o moćnom om? Simbolizuje početak, i univerzuma kao i povezivanje bogova Brama, Višnu i Šiva.
Om je Jedan od retkih svetih znakova nije pretrpeo nikakve izmene od vremena antike. Prihvaćeno po svim tradicijama hinduizma i budizma, OM i dalje zadržava svoj status.

Prvi pomen o tome naćiće se u većini drevnih knjiga indijske civilizacije. On ima analogije u svim religijskim tradicijama Indije.
OM - je personifikacija Svevišnjeg i njenih svojstava. Om obuhvata sve znanje i snagu, uzrok i posledicu, procese stvaranja, razvoja, transformacije i uništavanje, kazne i pokore. OM simbol - to je i sredstvo i cilj. I nema saznanja veća od poznavanja Om

 


<<vrh strane
© 1985.-2014. Atelje Astral.
Sva prava zadržana, zabranjena je reprodukcija u celini i u delovima bez dozvole.