Razno, Zanimljivo
BAJALICE NAŠIH BAKA
 
 
 Za razliku od aktuelnih đuvegija, koje su u brak namamile udavače sa silikonskim adutima, naše bake su svoje prirodne čari dopunjavale raznim bajalicama ne bi li u svoje mreže ulovile onog na kojeg su bacile oko. Pronađite bajalicu i očarajte muška srca.

Vidovdanska molitva za zaljubljene


Vidovdanski običaj je da devojke pred spavanje mole slovensko božanstvo: "Sveti Vide i vidova travo, otvorite mi oči da vidim svog suđenog. Ako je daleko, evo mu detelina od četiri krila neka k meni doleti".

Venčanje uz pomoć vrbe

U četvrtak uoči praznika Cveti, oni koji nisu mogli zvanično da se uzmu, pre svega stariji parovi, svog životnog saputnika dovodili su do starije vrbe, koju triput obiđu, nakon čega ih "svet smatra venčanim.

Mesečeva bajalica za neudate ( sanjajte onog “Pravog” )


Tako u Čačku i okolini i danas postoji verovanje u bajalicu koju potencijalna udavača primenjuje kad se prvi put na nebu pojavi mlad mesec. "Kad se prvi put ugleda mlad mesec treba ispod leve noge uzeti malo zemlje, zaviti je u parče hartije i skloniti.

Ivandanjski venčići

Na Ivanjdan, 7. jula, devojke od poljskih trava ispletu venčiće, propuste ih kroz nedra bujna, pa kroz njih "progleđuju" seoske momke. Vele da momak mora "poludeti" za onom koja kroz taj venac bude progledala.

Gružanska magija

Na Svetog Iliju su gružanske devojke izlazile gole u baštu, kidale cvet suncokreta da se momcima za njima pamet obrne, i probadale glavu suncokreta vretenom da se "združe" s momcima . Nije sve u silikonima, zlatnim nitima, niti u uvoznim svecima poput Svetog Valentina.

Đurđevdanski venčići

Za Đurđevdan stradaju jaganjci i - mnoga ženska i muška srca! Devojke tad pletu vence i stavljaju ih na glavu da bi se dopale momcima, beru travu kopitnjak, da momci kopne za njima, valjaju se u mladom ječmu i grabuljaju oko graba, da momci "ržu" za njima i grabe.

Badnje veče vam pomaže u pronalaženju prave ljubavi

Na Badnje veče udavače, staju na veštičje prevozno sredstvo - metlu, osluškujući lavež pasa, verujući da će im mladoženja doći sa one strane odakle kevtanje dopire. Devojke su, verujući da se bogojavljenski snovi uvek ispunjavaju, jer se... Opširnije »

 

 
 


<<vrh strane  
© 1985.-2014. Atelje Astral.
Sva prava zadržana, zabranjena je reprodukcija u celini i u delovima bez dozvole.