Razno, Zanimljivo
JAJE OTKRIVA NABAČENU MAGIJU
 
 
 


Posebnim ritualima možete da proverite da li vam je neko naneo zlo

Jaje ima jaku simboliku u mnogim kulturama jer nosi klicu života, simboliše besmrtnost i kosmos. Od pamtiveka se koristi u mnogim obredima, počevši od magičnih pa do religioznih.

Zaštita od groma

Poput mnogih drugih naroda, i Sloveni veruju u magičnu moć jaja, naročito onih koje kokoške snesu tokom velikih verskih praznika, jer se smatra da je u njima sakrvivena moćna magična sila koja čuva od svakog zla.

Takva jaja su domaćice pohranjivale na razna mesta, ispod praga kuće ili štale, ili su ih zakopavale na njivi, kako bi štitila imanje od zla. Ponekad su ih stavljale u kolevku novorođenčeta da bi sačuvalo bebu od uroka. Smatralo se da naročitu magijsku moć ima jaje koje snese crna kokoška: u nekim krajevima ono se prebacivalo preko krova kako bi sačuvalo kuću od groma.

Jaje može da se koristi u proricanju i otkrivanju nabačene bolesti ili magije. U nekim krajevima, ljuska bi se umesila s pšeničnim brašnom i vodom pa zalepila na kućni prag da zaštiti dom od zla.

Skidanje magije

Onaj ko je želeo da sazna da li je omađijan, sipao bi u činiju svežu izvorsku vodu i očitao neku bajalicu ili molitvu. Potom bi uzeo jaje, stavio ga na glavu, malo zarotirao, pa prešao njime preko celog tela, sve do stopala… 

 


<<vrh strane  
© 1985.-2014. Atelje Astral.
Sva prava zadržana, zabranjena je reprodukcija u celini i u delovima bez dozvole.