Razno, Zanimljivo
VODA PRIVLAČI NOVAC
 
 
 


Reč ”feng šui” u prevodu znači vetar i voda, što su, zapravo, elementi bez kojih ne bi bio moguć život. Inače, ova drevna kineska veština uređenja prostora bazira se na pet osnovnih elemenata: voda, vazduh, vatra, zemlja i metal koji se međusobno prožimaju čineći neprekidni životni ciklus.

Voda se smatra najmoćijim elementom jer ima tri agregatna stanja – tečno, gasovito i čvrsto (led), pritom pada s neba, zadržava se na tlu ili probija sebi put u utrobu zemlje i razbija stene.
U feng šuiju, voda stimuliše život, daje energiju i donosi blagostanje, podstiče priliv novca i uspeh u karijeri. Zato je veoma važno da ovaj element bude prisutan u kući, kancelariji ili u poslovnom prostoru, a obično se naglašava u levom uglu prostorije jer je to sektor bogatstva.

U mnogim kineskim i japanskim bankama, hotelima, resotranima ili poslovnim zgradama, element vode s ciljem da se privuče izobilje, smešta se tik pored ulaza postavljanjem fontane ili akvarijuma.
Treba voditi računa o tome da se ovaj element pravilno dozira: premalo vode smanjuje produktvinost i može ulenjiti osobu, dok višak donosi stres, sarzakazam, sitničavost, netrpeljivost… Dobro izbalansiran element vode obezbeđuje jaku koncertaciju, jasne misli i odličnu komunikaciju s osobama koje mogu da pomognu u postizanju poslovnog uspeha.

Fontana i akvarijum

Idealno mesto za postavljanje fontane jeste sektor bogatstva (gornji levi ugao prostorije) ili hol. Voda mora da bude čista i ispravna i potrebno je da stalno teče. Može se ubaciti i nekoliko novčića za privlačenje bogatstva. U kancelariji ili kući trebalo bi držati akvarijum jer deluje smirujuće i podstiče stvaranje novih ideja…


 

 


<<vrh strane  
© 1985.-2014. Atelje Astral.
Sva prava zadržana, zabranjena je reprodukcija u celini i u delovima bez dozvole.