Razno, Zanimljivo
METLA MOĆNO MAGIJSKO ORUDJE
 
 
 


Description: metla
 
METLA MOĆNO MAGIJSKO ORUDJE


Veruje se da je to alatka boginje Hetake, zaštitinice magije, koja čisti kuću od zla, čuva brak i obezbeđuje potomstvo
Još od drevnih vremena verovalo se da neki predmeti u kući imaju čarobne moći. Na prvom mestu svakako je metla o čijem se magijskom delovanju i danas ispredaju legende. Smatra se glavnim veštičjim rekvizitom pomoću kojeg one izvode razne čarolije, pa čak i lete. Metla se koristi u mnogim magičnim ritualima i služi za pročišćavanje, pre svega, kada je reč o negativnoj energiji.

Slika veštice koja jaše metlu vuče korene iz drevnog paganskog običaja: pošto se smatrala simbolom plodnosti, žene su imale zadatak da ritualno zaštite useve, pa bi u noći punog meseca zajahale metle i kružile oko polja da bi biljke što bolje rodile. S druge strane, metlom se održavala čistoća u domu, ali je istovremeno važila i za odličnu zaštitu od zla. Tako bi žene, dok su jezdile na metlama, ujedno čuvale polje od zlih sila, odnosno vremenskih nepogoda, naročito grada.

Sjedinjenje muškarca i žene

U staroj Grčkoj metla je bila oruđe boginje Hekate, zaštitnice magije i tajnih učenja. Ona je trostruko božanstvo: na nebu je boginja meseca, na zemlji porođaja i mladih, pritom je i vladarka podzemnih sila. U to vreme metle su imale dršku od vrbovine, koja, kako se u narodu verovalo, štiti od zla, a mnogi magovi imali su čarobne štapiće napravljene baš od ovog drveta. Breza, čije su se grančice pričvršćivale za dršku, koristila se u svim Venerinim ritualima, jer čuva ljubav, brak i porodicu, Takođe, služi i za zaštitu od zla i simbolizuje čistu ljudsku dušu i besmrtnost, kao i sjedinjenje muškarca i žene (štap koji uranja u grančice predstavlja moćnu seksualnu energiju).

Budući da je otelotvorenje plodnosti, metla je sastavni deo svadbenih rituala: mladenci preskaču preko nje što predstavlja novi početak, čišćenje od prošlosti, spajanje dve porodice i stvaranje novog domaćinstva, ali i zahvalnost precima. Za ovu priliku metle su se posebno ukrašavale i poklanjale mladencima koji su ih potom držali na počasnom mestu. U nekim krejevima veruje se da će preskakanje metle ubrzati dobijanje potomstva, što je povezano sa paganskim ritualom za bolju letinu. I danas se veruje da pre useljenje u kuću treba kupiti novu metlu…


 

   
 


<<vrh strane  
© 1985.-2014. Atelje Astral.
Sva prava zadržana, zabranjena je reprodukcija u celini i u delovima bez dozvole.