Razno, Zanimljivo
TAJNI JEZIK SIMBOLA
 
 
 


Description: Simboli
 
TAJNI JEZIK SIMBOLA


Oni vekovima privlače ljude jer se veruje u njihovu magičnu moć. Drevni artefakti i danas su popularni i nose se kao nakit, a koriste se u komercijalnim logoima

Bez obzira na to kojoj kulturi pripadamo, svi razumemo jezik simbola. Iako većinu njih uzimamo zdravo za gotovo, kao obeležje religije, nacionalne pripadnosti ili nečeg drugog, njihovo tumačenje je mnogo složenije jer većina vodi poreklo iz pradavnih vremena.
Drevni simboli usko su povezani s prirodom, nebeskim telima i božanstvima, ali s vremenom su neki od njih modifikovani i pripisivana im je druga simbolika, naročito pod uticajem novih vera. Međutim, kako su se ovi simboli u svom iskonskom obliku oduvek koristili u ezoteriji, astrologiji, alhemji i magiji, sačuvano je i njihovo prvobitno značenje.

Krug


Krug je univerzalni znak u svim kulturama. Simbol sunca s bezbroj aspekata celovit je i označava neprekidno kretanje, početak i kraj, zbog čega predstavlja savršenstvo. Štiti ono što je unutra od svakog zla i zato je prsten simbol večne ljubavi i zajednice, zalog vernosti. Svaki kružni oblik je potencijalni magični simbol, a naročito prsten, jer se može koristiti u magiji i često se nosi kao amajlija za sreću i zaštitu.
Krug predstavlja dijadu dve osobe koje su međusobno povezane u stalnoj interakciji.

Krst


Krst je najpoznatiji simbol hrišćanstva. Međutim, pre tog perioda, imao je sasvim drugo značenje. Vertikalna osa predstavlja čoveka, njegov uspravan položaj po čemu se razlikuje od životinja. Ova linija takođe simbolizuje put od zemlje do neba i carstva duha, odnosno dvostruku prirodu čoveka… 

   
 


<<vrh strane  
© 1985.-2014. Atelje Astral.
Sva prava zadržana, zabranjena je reprodukcija u celini i u delovima bez dozvole.