Razno, Zanimljivo
NOĆ VEŠTICA - SUSRET PREMINULIH I ŽIVIH
 
 
 Širom sveta 30. oktobar proslavlja se kao Halloween ili Noć veštica i najavljuje kraj leta i početak zime, koja počinje prvog novembra, kada se u hrišćanskom svetu obeležava Dan mrtvih.

Kraj leta u paganskoj tradiciji poznat je i po svetkovinama u čast boga Samhaina. Poslednje večeri jesenje žetve priroda se menja – sunčano, toplo leto ustupa mesto mračnoj i hladnoj zimi, a zemlja od plodne postaje jalova.

Drevni Kelti verovali su da je ta noć magična.


Povezivanje sa prirodom

Mnogi poštovaoci paganskih rituala žive u skladu s prirodom i određenim praznicima nastoje da se povežu s elementima vode, vazduha i zemlje kako bi ojačali duh i telo. To se postiže određenim ritualima:
* Početak novemba idealan je za šetnju po prirodi, boravak u šumi, kraj nekog potoka, jer su ta mesta izvori dobre energije. Tokom šetnje treba se usredsrediti na sadašnji ternutak, svesno udisati vazduh, zapažati mirise, zvuke, dodirnuti zemlju, travu, drveće, osetiti pod prstima njihovu teksturu. Po povratku iz šetnje trebalo bi sa sobom poneti nešto iz prirode i time ukrasiti dom.
* Ulepšajte kuću simbolima jeseni, napunite korpe sezonskim voćem, unesite narandžaste i bordo boje u dom. Ulazna vrata ukrasite venčićem napravljenim od jesenjeg cveća, te žirovima, jabučicama, slamom…

 

 
 
 


<<vrh strane  
© 1985.-2014. Atelje Astral.
Sva prava zadržana, zabranjena je reprodukcija u celini i u delovima bez dozvole.