Razno, Zanimljivo
LAVANDA - LJUBIČASTA ZAVODNICA
 
 
 Ona priziva ljubav, ostvaruje želje i privlači novac

Mirisna lavanda važan je magijski sastojak, bilo da se koristi za prizivanje ljubavi, zdravlja ili napretka. Stari Grci posebno su cenili ovu biljku kao moćnu vidarku, a zavli su je i veštičjim cvetom. Bila je pod zaštitom boginje Hekate (vladarka Meseca, podzemnih sila, zaštitnica porodilja i čarobnica), pa je otuda je kod Starih Rimljana nastao običaj da se soba porodilje kadi lavandom kako bi joj se olakšao porođaj.
U aromaterapji, lavanda opušta napetost, ublažava depresiju i popravlja raspoloženje. Srednjovekovni alhemičari rekli su da je lavanda Merkurov cvet, da pomaže ljudima da ostvare dobru komunikaciju, da jača intelekt. Moćni magovi i veštice, pomoću ove biljke, stupali su u kontakt s određenim duhovima.

 Ljubavna magija

Ovaj cvet je svakako najpopularniji u ljubavnoj magiji. U srednjem veku, prostitutke su se kitile stručkom lavande kako bi privukle mušterije. Ujedno su verovale da se tako štite i od nasilja i agresivne klijentele. Razlog tome je jedna legenda: nekada davno živela je devojka, tako lepa da je ostavljala muškarce bez daha. Mnogi su joj se udvarali, ali bezuspešno.
Jednoga dana ugledala ju je neka grupa razbojnika i odlučili su da je uzmu na silu. Jadna devojka bežla je od njih, ali su je oni stigli i oborili na zemlju. Bespomoćna, počela je da plače, a kako bi koja suza kanula na zemlju, tako bi nikla lavanda. Uskoro je izraslo toliko stabljika da su skroz prekrile devojčino telo. Kada su to videli, razbojnici su se uplašili i pobegli.

 
 
 


<<vrh strane  
© 1985.-2014. Atelje Astral.
Sva prava zadržana, zabranjena je reprodukcija u celini i u delovima bez dozvole.