Razno, Zanimljivo
DEVOJKE PROVERITE KADA ĆETE SE UDATI?
 
 
 Podočnjaci, žute beonjače, naduveni kapci i tamne mrlje na koži nisu samo estetski problem, već i simptom ozbiljnih zdravstvenih tegoba

Drevni kineski lekari bili su pravi eksperti u otkrivanju zdravstvenih poremećaja u organizmu i to na osnovu izgleda kože, kose, očiju ili jezika. Ta praksa se sačuvala sve do danas, ali, da biste i sami otkrili šta nije u redu sa vašim zdravljem, s vremena na vreme dobro pregledajte ove delove tela.

Obrazi

Bledi obrazi odaju anemiju, a suva koža koja se ljušti može biti znak nedostatka esencijalnih masnih kiselina. U slučaju bolesti creva i respiratornog sistema javljaju se blagi osip ili plavičastozelena prebojenost desnog obraza.

Popucali kapilari i crvenilo na levom obrazu ukazuju na upalu jetre ili visok procenat toksina u organizmu. Takođe, ispupčene vene, crvenilo i osip na levom obrazu ponekad mogu biti znak visokog krvnog pritiska.

Čelo

Tanka linija na bočnim delovima čela koja zalazi u slepoočnicu ukazuje na bolesti žučne kese. Suvo i crveno čelo može biti znak upale bešike i mokraćnih kanala, brojne horizontalne linije u donjem delu čela upozoravaju na problem sa slezinom, dok je jedna duboka horizontalna bora znak da postoji poremećaj u radu tankog creva. Dve vertikalne linije između obrva signal su za bolesti jetre, a jedna odaje želudačne tegobe.

Oči

Crvenilo, tamni kolutovi i otečeni kapci mogu biti posledica neprospavane noći, ali i znak da postoji neki zdravstveni problem. * Crvenilo Ako je crvenilo praćeno bolom i osetljivošću na svetlost, najčešće je u pitanju infekcija. Crvenilo beonjača oba oka koje dugo ne prolazi može biti posledica visokog krvnog pritiska koji uzrokuje širenje i pucanje kapilara.

* Suvoća

Slabije vlaženje očiju jedan je od simptoma menopauze: usled smanjene produkcije polnih hormona, izlučuje se manje tečnosti koja vlaži površinu oka. Ovaj problem može da se javi i ako osoba ne trepće dovoljno ili kao posledica povrede.

* Prebojenost prstena oko dužice

Mlečnobeli prsten oko šarenice može biti znak povišenog holesterola, a uzrokovan je taloženjem masti u rožnjači. Bakarno-smeđi prsten oko očiju jedan je od simptoma Vilsonove bolesti, retkog genetskog poremećaja koji karakteriše nesposobnost organizma da se oslobodi viška bakra.

* Žute beonjače

Žućkasta prebojenost beonjača može ukazivati na žuticu i probleme s jetrom i žuči, dok belosiva upozorava na poremećaj u bubrezima. * Plavkastosiva beonjača u uglovima oka Ovaj poremećaj može da ukaže na autoimune bolesti, često ima veze sa bubrezima i gubitkom životne energije kao i sa slabljenjem i krtošću kostiju.

* Naduveni kapci

Ukoliko su kapci opušteni i naduveni, narušena je funkcija bubrega ili probavnog sistema. Ako im je unutrašnjost crvenkasta, postoji problem sa cirkulacijom ili visokim pritiskom, dok svetla prebojenost ukazuje na anemiju.

* Nejednake zenice

Različita veličina zenica može biti znak ozbiljnog zdravstvenog poremećaja. Stručnjaci tvrde da su ljudi sa nejednakim zenicama podložniji moždanom udaru, tumoru na mozgu ili aneurizmi.

* Gornji kapak

odražava stanja slezine i želuca, a otoci ukazuju na bubrežne bolesti. Ako je reč o želudačnim problemima otoci mogu biti žuti ili crvenkasti sa mnoštvom tankih bora.

* Podočnjaci

Žuti i izvijeni podočnjaci ukazuju na bolest želuca; ako se spuštaju do jagodične kosti – znak su oboljenja srca i tankog creva, ukoliko su plavi, postoji problem sa bubrezima, dok tamni i naduveni upozoravaju na lošu funkciju jetre. Velika kesica ispod oka signalizira poremećej u debelom crevu.

 
 
 


<<vrh strane  
© 1985.-2014. Atelje Astral.
Sva prava zadržana, zabranjena je reprodukcija u celini i u delovima bez dozvole.