Razno, Zanimljivo
VEŽBE 5 TIBETANACA
 
 
 Ove vežbe stimulišu protok energije kroz čakre, uspostavljaju psihofizički balans, poboljšavaju zdravlje i zaustavljaju proces starenja

Svet je saznao za ovaj svojevrsni eliksir mladosti i zdravlja zahvaljujući Peteru Kelderu koji je početkom pedesetih godina prošlog veka objavio knjigu “Pet tibetanaca ili fontana mladosti”. Vežbe su vekovima bile dobro čuvana tajna koja se prenosila među tibetanskim monasima a reč je o izuzetno jednostavnoj a ujedno i veoma delotvornoj metodi za očuvanje psihofizičkog zdravlja.

Neposredan povod za pisanje knjige Kelderu je pružio susret sa starim prijateljem pukovnikom Bredfordom, kojeg nije prepoznao jer je očekivao sedamdesetogodišnjeg starca, a ne muškarca u najboljim godinama. Nakon što mu je pukovnik otkrio da je za sve zaslužno “pet tibetanaca”, Peter je odlučio da je podeli sa celim svetom. Za ove vežbe potrebno je izdvojiti samo deset do dvadeset minuta dnevno, što će doprineti otklanjanju nesanice, bezvoljnosti, iscrpljenosti, depresije, alergije i bola u leđima.

Pet tibetanaca stimulišu protok energije kroz čakre, uspostavljaju psihofizički balans, utiču na razvoj mišića i jačaju muskulaturu. Jedno od objašnjenja zašto telo stari jeste da nakon određenog broja godina dolazi do neravnoteže u lučenju hormona, što uzrokuje brže odumiranje ćelija i sporije obnavljanje organizma. Vežbe tibetanci zaustavljaju ovaj proces i poboljšavaju funkciju žlezda sa unutrašnjim lučenjem. Za izvođenje ovih vežbi nisu potrebni posebni uslovi niti posebna fizička sprema, a mogu da ih praktikuju svi, bez obzira na pol i starost.

Kako se izvode vežbe? Vežbe se uvek izvode istim redosledom (kako je navedeno u nastavku teksta), od prve do pete, a ponavljaju se 21 put. No, preporučuje se da se do maksimalnog broja ponavljanja dođe postepeno: starije osobe uglavnom počinju sa tri ponavljanja, a mlađe sa sedam ili devet. Uvek treba krenuti sa neparnim brojem (1, 3, 5, 7, 9…), pa svake nedelje povećavati za dva ponavljanja – sve dok se ne dođe do 21.

Prvi tibetanac Stanite uspravno i raširite ruke paralelno sa tlom, dlanova okrenutih nadole i okrećite se oko sebe u desnu stranu. Ispočetka će biti malo teže, jer će vam se vrteti u glavi ali s vremenom ćete se navići. Možete nekoliko nedelja vežbati bez povećavanja broja ponavljanja, jer je najvažnije da vežbate onoliko koliko vam prija. Kada završite, ispružite ruke, sklopite dlanove i gledajte u palčeve. Tako će vrtoglavica brže prestati…
 
 


<<vrh strane  
© 1985.-2014. Atelje Astral.
Sva prava zadržana, zabranjena je reprodukcija u celini i u delovima bez dozvole.