Razno, Zanimljivo
LEKOVITI TONOVI ISCELJUJU DUH I TELO
 
 
 Naučno je dokazano da muzika smiruje nerve, podstiče imaginaciju i inicijativu, jača volju, ublažava bolove, snižava krvni pritisak, otklanja stres i pozitivno deluje na ceo organizam. Naučnici su odavno utvrdili da muzika deluje na naša najdublja osećanja, da suptilnim, pozitivnim vibracijama uspostavlja psihičku ravnotežu i stvara osećaj zadovoljstva i radosti življenja.

Zvučne vibracije blagotvorno deluju na mozak, pod uticajem laganih, prijatnih melodija smanjuje se lučenje hormona stresa. Lečenje muzikom nije tekovina savremenog doba, takva terapija primenjivala se u gotovo svim drevnim civilizacijama čiji su pripadnici verovali u isceljujuću moć prijatnih tonova, stari Grci čak su ih slušali potpuno goli da bi ih osetili na koži.

Prema Pitagori, odnos čoveka i muzike odraz je harmonije koja vlada u svemiru. Brojne naučne studije dokazale su da muzikoterapija utiče na razvoj psihomotornih sposobnosti, da pozitivno deluje na sluh i koncentraciju, pomaže usvajanje socijalnih veština, podstiče razvoj dece sa cerebralnom paralizom…

Kvantna muzika

Muzika ublažava depresiju i relaksira, podstiče imaginaciju i inicijativu, jača volju, ublažava bolove, snižava krvni pritisak, otklanja stres i harmonizuje celokupan organizam. Nauka to objašnjava na sledeći način: prijatni tonovi deluju na deo mozga koji prima i prerađuje informacije dobijene posredstvom čula, što smanjuje lučenje hormona stresa i podstiče produkciju prirodnih analgetika i endorfina – hormona sreće.

Čovek je energetsko biće i svaka njegova ćelija vibrira specifičnom frekvencijom, što znači da telo proizvodi određenu melodiju. Ukoliko je skladna, to ukazuje na stabilno zdravlje, dok su disonantni tonovi signal da u organizmu postoji neki poremećaj. To je, u stvari, najveći potencijal lečenja muzikom: moždani talasi poslušno reaguju na svaku frekvenciju koju prime, a budući da je zvuk vibracija, delovaće na sve delove bića uključujući fizički, emocionalni i duhovni nivo. Na taj način mogu se ciljano lečiti brojne tegobe i jačati kognitivne sposobnosti…

 

 
 
 


<<vrh strane  
© 1985.-2014. Atelje Astral.
Sva prava zadržana, zabranjena je reprodukcija u celini i u delovima bez dozvole.