Razno, Zanimljivo
PERJE U SLUŽBI MAGIJE
 
 
 Veruje se da ono nosi duh životinje od koje je potekla, tako da čoveku može doneti mudrost, razboritost, ljubav i poslovni uspeh

Perje ima moćnu magijsku simboliku u mnogim narodima. Najpoznatiji poštovaoci perja svakako su Indijanci, ali i šamani, koji ga ne koriste samo za zaštitu nego i za proricanje, te vršenje određenih magijskih radnji.

Indijanske poglavice nosile su raskošne perjanice, smatrajući da im one obezbeđuju zaštitu i naklonost predaka, ali i duhova pojedinih životinja koji im daruju mudrost, pronicljivost i vizije. Svako pero ima svoju simboliku i značenje, bilo da je reč o boji i vrsti prtice ili mestu i vremenu gde je pronađeno. Inače, po pravilu, perje se nikad ne čupa s ptice, već se koristi pronađeno u prirodi.

Simbol duhovnosti

Prerje pripada elementu vazduha, ono je simbol vetra, božanske promisli, poleta, beskrajne mogućnosti uma, mudrosti, duhovnosti… Ono nas povezuje s božanstvima i anđelima. Prema jednom verovanju, pero nađeno na putu predstavlja poruku anđela, naročito ako vam se to desi dok duboko razmišljate o nečemu određenom. Perje takođe može poslužiti kao zaštitna amajlija, bez obzira na to je li obajano.

Može se nositi kao modni detalj, ali i ušiveno u garderobu. Kad je reč o magičnim ritualima, perje služi kao simbol elementa vazduha, te pomaže u bržoj realizaciji cilja. Pre nego što se uputite u magični svet perja, barem mesec dana pre toga počnite da pravite sopstvenu kolekciju. Vodite računa o tome gde ste ga pronašli i na koji način, kao i kojoj je ptici je pripadalo. Sve to pažljivo zapišite u dnevnik.

Magična torbica

Reč je o veoma zanimljivoj amajliji, za koju treba prikupiti nekoliko vrsta različitog perja. Ono se pažljivo odlaže u torbicu koja se okadi na dimu od žalfije. Prilikom tog čina torbici treba odrediti namenu. Na primer: “Želim da me ova amajlija čuva od uroka (ili zlih duhova)”, “Neka mi duhovi ovih ptica podare mudrost i bridak um”, “Neka mi ova torbica donese poslovni uspeh…”, “…sreću u ljubavi”, “…harmoniju u porodici”… Možete da je namenite bilo čemu, svemu onome što smatrate važnim i što zahteva zaštitu…

 
 
 


<<vrh strane  
© 1985.-2014. Atelje Astral.
Sva prava zadržana, zabranjena je reprodukcija u celini i u delovima bez dozvole.