Razno, Zanimljivo
MOĆNE ČAROLIJE RUMUNSKIH VRAČARA
 
 
 MOĆNE ČAROLIJE RUMUNSKIH VRAČARA

U Rumuniji se od davnina, za zaštitu kuće, lečenje ili odvajanje ljubavnice od muža, koriste vrlo efikanse bajalice.

Slično kao u istočnoj Srbiji, u Rumuniji takođe, postoji jak kult bajalica kojima može da se utiče na sve životne aspekte.
U belu magiju spadaju i bajalice kojima se ljudi oslobađaju nabačenog zla. Obično su propraćene određenim ritualima, a izgovaraju se naglas ili gotovo nečujnim šapatom.
Iako se ovim poslom bave uglavnom vračare, otkrivamo nekoliko rituala, kao i njihovih “čarobnih reči”, kojima se leče bolesti, ali i rešavaju neke bitne životne situacije.

Beži bolesti iz kuće!

Bajalice za zdravlje izvode se pored bolesničkog kreveta i to subotom u ranu zoru, pre izlaska sunca. Uzme se posuda sa izvorskom vodom u koju se umoči struk bosiljka kojim se prska oko kreveta bolesnika.
Potom se bosiljkom napravi znak krsta i otpočne bajalica:
“Neisušene bolesti, prljave bolesti, idite u pustinju, bežite od mene. Demon neće gospodariti mojom glavom, mojim telom, dušom mojom jer će otići u zemlju beživotne pustinje, gde će ga vatra oprljiti i led zarobiti!”

Ponovo se bosiljkom prema istoku iscrta krst i izgovara drugi deo bajalice:
“Majko Božja, pomozi, i bolest što okupira pošalji daleko. Bogorodice izleči, da (navesti ime i prezime bolesnika) ponovo bude zdav i lep, radostan i srećan, čiste glave, tela i duše. Bogorodice pomozi!”

Nakon što se bajalica izgovori, voda se prospe preko praga. Rumunske vračare tvrde da bi ovu bajalicu valjalo odraditi više puta godišnje, svakom ukućaninu posebno, čisto radi preventive.

Energetsko čišćenje

Da bi zaštitile kuću od magijskih napada ili “energetski očistile” prostor, rumunske vračare koriste sledeći ritual: u posudu uspu izvorsku vodu, potope u nju grančicu bosiljka, a potom poprskaju prozore, prag i uglove kuće izgovarajući čarobne reči:
“Rogo rogati, imam jake čini, stavio sam ih u vodu, kojima te teramo iz kuće, (nabrojati imena ukućana). Bacam svoje moći na tebe, da bi ti zlobni i lažni pobegao iz ove kuće, porodice i naših sudbina. Moje moći su jače, one te pobeđuju!”

Osveta ljubavnici

Znaju Rumunke da ljubavnice ne prezaju ni od čega, pa čak ni da magijom obrlate nečijeg muža. U tom slučaju ne sede skrštenih ruku, nego bajalicama poništavaju nabačene čini. Ritual se izvodi tako što žena ode do izvora, prekrsti ruke preko grudi i izgovori: “Dobro jutro, bela vodo! Pozdravlja te crna (izgovori svoje ime). Nisam crna od sunca ili vatre, već sam crna zato što je (izgovoriti ime ljubavnice), nabacila magiju na mene i mog muža!” Potom tako prekrštene ruke ispruži prema vodi i nastavi sa novom bajalicom. 
 


<<vrh strane  
© 1985.-2014. Atelje Astral.
Sva prava zadržana, zabranjena je reprodukcija u celini i u delovima bez dozvole.