Razno, Zanimljivo
KRASULA: BILJKA KOJA POZITIVNO UTIČE NA POSAO I PRIVLAČI ENERGIJU NOVCA
 
 
 


Jedan od najpoznatijih feng šui iscelitelja negativne energija u domu su bujne, zelene biljke koje će doneti ne samo pozitivne vibracije, već i bogatstvo. Po nekim verovanjima istočnjačkih učitelja, postoje biljke koje donose više novca ukućanima, točnije, privlače energiju bogatstva i blagostanja.

Veruje se da prisutnost biljke novca u prostoriji pozitivno utiče na posao i vlasniku donosi bolju zaradu. Zato su odličan izbor za kancelarije, a u nekim azijskim zemljama se čak prenosi s kolena na koleno. Feng shui stručnjaci objašnjavaju da skoro svaka lepa, zelena, vibrantna biljka može biti biljka novca jer suština je u dobroj energiju koju ona proizvodi. Međutim, jedna od najpoznatijih biljaka koje po verovanju donose novac je krasula.

Japansko drvo, dolar drvo, parac, krasula… Nazivi su za biljku Crassula ovate. Drvo novca ili krasula potiče iz područja Južne Afrike. Naziv je dobila po listovima ovalnog oblika koji podsećaju na kovanicu novca, piše stranica Berza biljaka. Spada u sukulentne biljke (listovi su mesnati, skladište vodu). Može dostići visinu do 3m, mada su takvi primerci nešto ređi. Krasula cveta tokom zime pa sve do proleća, sitnim belim cvetovima.

Zemlja u kojoj treba biti posađena je ista kao za kaktuse i ostale sukulente (40 posto peska 20 posto šumskog humusa 0,20 posto zemlje za cveće, a ostatak sitni šljunak, perlit, lomljena cigla). Kao većina sukulenata, zahteva zimsko mirovanje (od oktobra do aprila) kada biljku treba zalivati sa što manje vode, 1-2 puta tokom ciele zime. Temperatura u tom razdoblju ne sme padati ispod 0, jer će se biljka smrznuti, već je idealna oko 10 stepeni. Ukoliko biljci ne možete pružiti ove uslove, preko zime može biti i na toplom.

Tada je zalivanje nešto češće. Ne zahteva veliku posudu, ali ukoliko joj osiguramo veću, uz dodatnu prihranu, krasula će brže napredovati. Postoji dva načina razmnožavanja. Prvi je da odrežete grančicu (5-15cm), ostavite da se rez osuši 2-3 dana i potom je posadite u mešavinu zemlje i peska (50/50) ili čist pesak. Zalivajte je svaka 3-4 dana. Bitno je da zemlja nije uvek natopljena jer će reznice istrunuti. Trebaju biti u hladu. Reznice će pustiti koren za nepunih mesec dana, kada ih možete posaditi zasebno u kvalitetniju zemlju.

Procenat oživljenih reznica je skoro 100 posto. Drugi način je razmnožavanje iz lista. List jednostavno treba otkinuti i položiti na zemlju. Za nepunih mesec dana, list će pustiti korenčiće u delu gdje je bio pričvršćen za granu. Prilikom kidanja lista, treba voditi računa da list bude celi, odnosno odlomljen uz samo stablo. Ovim načinom razmožavanja dobivaju se mlade biljke, a procenat je oko 50 posto. Stoga se preporučuje prva metoda. Prema verovanju (feng shui), biljku treba držati s desne strane ulaznih vrata kako bismo imali više novca. Krasule su pogodne za bonsai.

 
 


<<vrh strane  
© 1985.-2014. Atelje Astral.
Sva prava zadržana, zabranjena je reprodukcija u celini i u delovima bez dozvole.